Reklama
 
Blog | Igor Chovanec

Hoří

Hoří

Reklama

Hoří a nikoliv má panenko.
Hoří jeden ze symbolů Paris, ne-li celé Francie.
Dovolím si říct, že hoří symbol možná celého vyspělého světa, neb katedrála Notre Dame k němu zajisté patří.
Nevím sice ještě (na rozdíl od různých konspirátorů s jejich rychlou teorií o muslimských uprchlících, snažících se předělat kostely na mešity) příčiny tohoto neštěstí, zato vím bezpečně, že tato událost neupadne zítra v zapomnění jakož i to, že Matka Boží nebude dlouho čekat na své velikonoční zmrtvychvstáni (a ani nedostane ránu z milosti).
K tomuto optimismu mne vede několik důvodů.
Tím prvním je to, že se jedná o onen symbol, památku se symbolickým nápisem u vstupu do katedrály „Je suis la voie, qui cherche des voyageurs.“ („Já jsem cesta, kterou hledají poutnící.“)., kterou navštíví ročně několik milionů turistů (cca 12,0 mil. v roce 2017 (po poklesu z 13,6 mil. v roce 2015 díky strachu z teroristických útoků v předchozím období)).
Tím druhým je to, že se nacházíme v jedné z nejbohatších zemí světa (30. ve světě, 15. na kontinentu a 11. v EU pokud jde o HDP/ob. (42779 USD v roce 2017)).
Tím třetím je to, že Francouzi jsou velcí patrioti (a to nejen u vína…).
Tím čtvrtým (a určitě neposledním) je to, že se nacházíme ve městě, ve kterém turisté obdivují památky světového významu častokrát netuše, pokolikáté povstaly z popela coby bajný pták Phoenix či byly jinak přestavěny, znesvěceny či dokonce zplundrovány (např. Louvre, Sainte Chapelle, Panthéon…; výjimky samozřejmě existují, např. Bastille či Palais des Tuileries, které již spatřit není možné), resp. ve městě, které jako celek bylo několikrát vypleněno (coby Lutetia v roce -52, coby Parisiorum v roce 275, coby Paris v roce 794, 856, 857 a 861 a nemálo k tomu chybělo i v roce 1944, když ovšem shořelo jen cca 500 domů.)
Město přesto vzkvétá.

(Generál Dietrich von Choltitz totiž v roce 1944 neuposlechl Hitlerův rozkaz, který nařizoval bránit město „do posledního náboje“ a před vstupem spojenců do města srovnat se zemí významné památky jako např. Tour Eiffel a zatopit metro. „Paris nesmí padnout do rukou nepřátel a nebo jen jako hromada trosek.“ („Paris darf nicht oder nur als Trümmerfeld in die Hand des Feindes fallen.“) Známá je též Hitlerova otázka během telefonického rozhovoru s generálem: „Hoří Paříž?“ („Brennt Paris?“).

Samotná katedrála z let 1163 až 1345 zažila též svou pohromu. Během Velké francouzské revoluce v roce 1793 měla být zcela zničena. Na jejím průčelí se totiž nachází tzv. Galerie králů s 28 sochami králů Izraele a Judska. Pařížský lid, který právě v nich viděl představitele nenáviděných francouzských králů, je v roce 1793 srazil (postupně byly ovšem opraveny a znovu umístěny na původní místa). Katedrála byla znesvěcena, mnoho předmětů z náboženských částí výzdoby bylo poškozeno nebo úplně zničeno.
Ačkoliv se ovšem dnešní škody s tím nedají porovnávat, zůstávám optimistou. Důvody jsem uvedl výše – bez ohledu na aktuální prohlášení prezidenta Francie „Cette cathédrale nous la rebâtirons tous ensemble.“ („Tuto katedrálu společně znovu vybudujeme.“).:-)

Je suis la voie, qui cherche des voyageurs…